30-03-05

Teniers

Er werd reeds melding gemaakt van het feit dat potten en pannen een bende ongeregeld leek. Steward nummer twee, Jack, werkte zich eveneens in het nieuws. Dat had echter slechter kunnen aflopen. Het moet eveneens gezegd dat ook niet alle officieren zich correct gedroegen. De derde machinist kon het uithangen volgens de verhalen van de stewards. De koffie was altijd te heet of te koud, te slap of te sterk. Het kwam reeds meerdere malen tot een woordenwisseling. Op een keer schonk Jack hem bij het ontbijt de koffie uit toen de derde vroeg: “toch weer niet koud, hé?” Jack moet flink de smoor in gehad hebben. “Hier zie, godverdomme! Voel eens hé!” Waarbij hij meteen de inhoud van de koffiekan over het hoofd van de derde kieperde. Gelukkig had deze toch een beetje gelijk ditmaal, de koffie was niet te heet!

Het werd een uitzonderlijke reis omdat er plaatsen aangedaan werden die tijdens een Golfreis niet dikwijls aan bod kwamen. Brownsville, Corpus Christi, Galveston en Houston werden praktisch alle reizen aangedaan, maar slechts zelden Beaumont en Lake Charles.

Om beide plaatsen te bereiken moesten de kanalen opgevaren worden. Op een van die kanalen bevond zich een plaats waar een hele vloot cargo’s in de mottenbollen lag, allen van de Victory- en Liberty-klasse. Vrachtschepen die in reserve gehouden werden indien er ooit nog een conflict zou uitbreken. Een deel van de crew hing over de reling en keek naar de schier eindeloze rij schepen die gepasseerd werden toen, waarschijnlijk door de deining, veroorzaakt door de boeggolven, er een kabel brak. Een knal als een pistool dat afgevuurd werd, waarna de kabel tegen de zij van het schip knalde juist onder de verschansing. Gelukkig, want een gespannen stalen kabel die zich ontspant na een breuk kan voor heel wat ravage zorgen.

Tegen de kade te Beaumont op zondag. Een uitstekende gelegenheid om de benen te strekken en bij te tanken. Een typisch zuidelijk stadje zoals ze allemaal zijn. Met Mainstreet in het centrum. Niemand wist natuurlijk vooraf dat er die dag verkiezingen gehouden werden. Het kon hun wat! Alleen, op een verkiezingsdag werd er geen alcohol geschonken en dat vonden de meesten maar niks!

Lake Charles, New Orleans, beiden in Louisiana en de reis zat erop. Tijdens de oversteek naar Antwerpen kreeg alles een flinke beurt zowel aan dek als in de machinekamer. De schilderwerken die begonnen waren werden afgemaakt. Voor de rest werd er verf gewassen opdat alles zou blinken bij toekomst in de thuishaven. Dat was voor de officieren een middel om een pluimpje te halen.

En de lijst: “Wel of niet meer mee de volgende reis kreeg van mij een nee …” Verlof dus en een ander schip.


20:09 Gepost door Dyke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.