11-04-05

MS Escaut

De zeelui hielden zich tijdens het wachten, nadat het nummer afgegeven was, het meest op in De Melsele bij dikke Mit. Het cafeetje zag er niet luxueus uit. De deur bevond zich in het midden tussen twee van gordijnen voorziene raampjes. Links en rechts tegen de muren waren er zitbanken met daarvoor houten tafels en stoelen. De ouderwetse tapkast stond tegen de achterste wand. Ze was voorzien van een witmarmeren blad en rondom een geel koperen bar. Daaraan hadden diegenen die wankel op de benen stonden een goede houvast. Als het café er dan al niet bijzonder uitzag, de waardin was dat wel. Enorm van omvang, voorzien van een respectabel aantal dubbele kinnen troonde ze achter de tapkast, bijgestaan door een serveuse. Immobiel door haar omvang, maar het geheel dominerend en controlerend met waakzame blik.

Te zeven uur werd er opengedaan voor de vroege vogels die hun koffie kwamen slurpen. De sfeer die er heerste was speciaal. Iedereen kende iedereen en dikke Mit kende allen. Ze luisterde noodgedwongen naar de verhalen en er werd beweerd dat geen enkele bootsman beter de laadbomen kon toppen, op welk schip ook, dan Mit. Onderwijl flitsten haar ogen van de vertellers naar het cahier voor haar, dat haar interessantere dingen vertelde; wat iedereen gehad had en nog moest betalen. De dienster werkte met een kassa, maar het had net zogoed zonder gekund. Mit wist het wel als een van haar pappenheimers er per abuis vanonder trok zonder te betalen. Vergeten werk of niet, hierover werd geen discretie in acht genomen. De volgende dag, reeds bij het openstoten van de deur had Mit de onverlaat in de smiezen en brulde: ‘hé, zeg! Gisteren wat vergeten zeker! ?’ Zo ging dat daar, op de man af, maar eerlijk.

De klanten behoorden hoofdzakelijk tot de lagere bemanning. Officieren waren verbonden aan de compagnie en kwamen slechts in ’t rattekot om de monsterrol te tekenen. De walkapitein wist maar al te goed waar de wachtenden uithingen. Niet zelden, als er een naam werd afgeroepen en de persoon kwam niet opdagen, werd er iemand op uitgestuurd naar dikke Mit.

Wordt vervolgd


20:46 Gepost door Dyke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.