27-04-05

Vervolg ms Escaut

Voor de volgende reis had bijna iedereen "ja" getekend om terug mee te gaan. Het schip bleef maar een paar dagen in Antwerpen. Na het ritueel van af- en aanmonsteren in ‘t kot en bij de waterschout werd er een afzakkertje genomen in de Melsele. De discussie was reeds in volle gang.

"En weet ge wie ik gisteren zag? Het paard!" schreeuwde Mon, een bootsman, die een kamer boven het café betrok. Voor degenen die nog niet van het paard hoorden werd graag verduidelijkt dat het een matroos was die dacht dat hij een paard was. Hij stond regelmatig te hinniken en tegen het schot te stampen zelfs op de brug tijdens het wiel lopen. "Vaart die nog?" vroeg een jongere matroos, "Ik was met hem op de Gent."

Mon zat voorover gebogen met de ellebogen op tafel. Hij had een donker type en was gekleed in een blauwzwart, geblokt, Canadees hemd. Mon voerde het hoge woord, zoals steeds. "Daar kunt gij niet mee gevaren hebben! Jij bent te jong daarvoor!" "En ik zeg je dat ik met hem aan boord was op de Gent, toen ik nog lichtmatroos was. En de Cowboy was daar ook aan boord. Zeker weten!" Mon bekeek hem argwanend, de ander zou de show kunnen stelen en dat zinde hem niet. Hij wilde graag het laatste woord. Iedereen wist dat hij tijdens de periodes die hij in de thuishaven verbleef steeds op zijn vaste plaatsje zat. En dat hij van in de vroege morgen tot sluitingstijd Stella zat te hijsen tegen de sterren op. Een vast garnituur in de Melsele. De matroos vervolgde echter, tot grote hilariteit van de aanwezigen: "dat was toen het paard de cowboy uitnodigde om op zijn rug paardje te rijden. We waren in volle zee. De cowboy sprong op zijn rug en "t paard galoppeerde met hem het gangboord door. Vervolgens het hele schip rond tot hij op de reling toeliep en de cowboy haast het sop inkieperde en riep: "paardje wordt moe nu! Moet rusten!" "t Scheelde geen haar of de cowboy zwom in de Atlantische Oceaan met hoed, revolver en al!" Bij dikke Mit waren zulke verhalen legio.

Wordt vervolgd


20:35 Gepost door Dyke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.